ÜLKE SINIRLARI ORTADAN KALKIYOR MU?


Dünyada faiz oranları düşüyor, gümrük tarifelerinde esneklik giderek artıyor. Önceden aylar süren yollar günümüzde saatler sürüyor. Milyonlarca bilgiye ulaşabilmek için telefonumuzun internete bağlı olması yeterli hale geldi. Bizden çok uzaktaki hiç tanımadığımız bir insandan alışveriş yapmak oldukça ucuz ve güvenli bir hal aldı. Seyahat etmek artık daha kolay. Ülkeler arası para transferi eskiye göre günümüzde kolaylaştı. A firması önceden sadece iç pazara yönelik üretim yaparken önündeki engellerin kalkmasıyla artık tüm dünyaya üretim yapabilme fırsatı yakaladı. Genişleyen pazarlar ile maliyetler giderek düştü ve bununla beraber ürün fiyatları giderek düştü. Böylelikle fakirlik azaldı. Üretim artışıyla refah seviyesi arttı. Bugün yaşayan hiçbir insan sadece kendi ülkesinde üretilen ürünü kullanmak zorunda kalmıyor. Bugün savaşlar daha az bunun belki de bir sebebi ülkeler arası etkileşimin artmasından kaynaklı. Örneğin dünyanın herhangi bir yerinde çıkan savaş dolaylı olarak dünya refahının azalmasına sebep oluyor. Çünkü A ülkesinin fakirleşip ithalatını azaltması B ülkesinin pazarını daraltarak dolaylı olarak B ülkesinin de fakirleşmesine sebep oluyor. Ve bu durum domino taşları gibi tüm dünyayı etkiliyor. İşte tüm bunlar küreselleşmenin bir sonucu. Kulağa oldukça etkileyici geliyor öyle değil mi? Peki küreselleşme tümüyle iyi midir? Her konuda olduğu gibi küreselleşmenin de olumsuz yönleri vardır elbette.

Küreselleşme ile birlikte kültür ve dil sayısı giderek azalıyor. Zenginleşen insan nüfusu daha çok tüketiyor. Ve bu tüketim sonucu daha çok enerji kullanılıyor, kaynaklar hızla tükeniyor ve çevresel tahribat artıyor. Telefon bilgisayar ve benzeri araçlar ile geçirilen zamanın artmasıyla bireyler arası iletişim zayıflıyor, ailesel bağlar azalıyor, boşanma oranları artıyor. Tüketilen doğal kaynak kullanımının artması ile karbon salınımı artıyor. Küresel iklim değişiklikleri yaşanıyor. Köyden kente göç artıyor.

Evet asıl konuya gelelim… Küreselleşme iyi midir kötü müdür? Küreselleşmenin iyi ve kötü birçok yanı vardır. Sorumuzu cevaplamak için geleceği hayal etmeliyiz. Örneğin gelecekte artan çevre sorunları giderek şiddetlenir ve milyonlarca insanın hayatına mal olursa küreselleşmenin ne denli berbat bir şey olduğu konuşulacaktır. Ancak dünyamıza çarpacak olan bir göktaşı küreselleşme ile engellenecek olursa küreselleşmenin ne denli harika bir süreç olduğu konuşulacaktır yıllarca.
Küreselleşme ile ortaya çıkan refahtan milyonlarca insanın faydalanamadığı ve küreselleşmenin gelir dağılımını küreselleşme ile daha da bozduğu yönünde eleştiriler söz konusu. Ancak bu eşitsizlik insanlık tarihi kadar eskidir. Sadece küreselleşme ile bu eşitsizliklere daha rahat erişebiliyoruz.
Son bir söz ile yazımı noktalıyorum tarihi büyük insanlar değil, biz yani tüm insanlık yazıyor. 
Özellikle küresel bir dünyada…

Büşra ÜNALAN 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EĞİTİM REFAH İLİŞKİSİ

Dolar Neden yükseldi?

PAYLAŞTIKÇA ZENGİNLEŞİYORUZ